είναι γλυκιά η εξουσία...

Με ψήφους 215 υπέρ, 67 κατά, 6 «παρών» και 6 λευκά η Βουλή αποφάσισε χθες τη σύσταση προκαταρκτικής (προανακριτικής) επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες εις βάρος του πρώην υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη για την υπόθεση των «άγονων γραμμών». Παρότι υπέρ της προανακριτικής ψήφισαν και βουλευτές της Ν.Δ. μετά το σχετικό, έμμεσο «πράσινο φως» του Μεγάρου Μαξίμου, είναι προφανές πως μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής η κυβέρνηση θα πορεύεται σε τεντωμένο σχοινί, καθώς παρά τις ασφυκτικές πιέσεις ο κ. Παυλίδης αρνείται επί του παρόντος να παραιτηθεί. «Δεν παραιτούμαι, δεν αποστασιοποιούμαι, παραμένω στη θέση μου και δεν δέχομαι τη θεωρία των διευκολύνσεων», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Οπως αναγνωρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όλα θα κριθούν από την πορεία της έρευνας της επιτροπής τις προσεχείς τρεις εβδομάδες: Εάν προκύψουν στοιχεία που θα οδηγούν στην παραπομπή του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο για τη διενέργεια προανάκρισης και ο κ. Παυλίδης δεν διευκολύνει τη Ν.Δ. παραιτούμενος, οι εκλογές θα είναι μονόδρομος, με δεδομένη την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία των 151 εδρών. Υπ' αυτή την έννοια, οι εργασίες της επιτροπής προσλαμβάνουν καταλυτικό ρόλο για τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις.

Πέραν του ΠΑΣΟΚ που είχε καταθέσει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής, υπέρ της συγκρότησής της τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, που έλαβαν το λόγο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η διακομματική μομφή κατά των χειρισμών των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

πηγή kathimerini.gr