εξωτερική πολιτική(;)

χωρίς να θέλω να υπερτονίσω την εξωτερική πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι αδύνατον να μην αναφερθώ-απαντήσω σε άρθρα όπως αυτό...
δε θα αναφερθώ σε παλαιότερα γεγονότα εφόσον η απάντηση προκύπτει μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις που όλοι ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες. ζητήσαμε σαν χώρα να συναντηθούμε με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις της γερμανίας και των ηνωμένων πολιτειών της αμερικής στα πλαίσια της συνδιασκεψης του νατο, σαν δύο από τις πιο ισχυρές δυνάμεις και χώρες-μοχλούς κίνησης των παγκόσμιων εξελίξεων, από τη στιγμή που αυτές οι δύο είναι λίγο έως πολύ ανάμεσα σε εκείνες που διαμορφώνουν το κλίμα κάθε φορά, αυτές που επηρεάζουν τις υπόλοιπες μικρότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομικά...μία από τις τελευταίες είμαστε και εμείς...σίγουρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνάντησης θα αποτελούσε ιδιαίτερα θετικό βήμα για την χώρα και την εξωτερική της πολιτική καθώς πέρα από την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα, η εξωτερική πολιτική αποτελεί σε μεγάλο βαθμό και ζήτημα εντυπώσεων! παρ'όλα αυτά μέσα σε αυτό το κλίμα παρατηρήσαμε μια κυβέρνηση που και στο τομέα αυτό δεν "πατάει" σταθερά, ζητάει, σχεδόν ικευτεύει για συναντήσεις με άλλους ηγέτες, οι οποίοι κρατάνε αρνητική στάση απέναντί της...όπως σωστά αναφέρεται σε κυριακάτικη εφημερίδα:
Αντίθετα απογοητευτική είναι η προσπάθεια προσέγγισης με την γερμανική ηγεσία. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποσπάσει ραντεβού με την κ. Μέρκελ. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης όμως η συνάντηση δεν είχε κανονισθεί ενώ από την γερμανική πλευρά διέρρεε ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο θέμα για την καγκελαρία. Η άρνηση δεν βοηθά τις ελληνογερμανικές σχέσεις που επιβαρύνθηκαν από την δήλωση της κ. Μέρκελ στην γερμανική βουλή ότι «τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ». Πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δει με κατανόηση το αίτημα της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ να της δοθεί ένας ακόμη χρόνος για την μείωση του ελλείμματος στο 3% που επιβάλλει το σύμφωνο σταθερότητας. Παράλληλα είναι πάντα ανοικτό το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που απειλούνται με κλείσιμο αν δεν ικανοποιηθούν τα γερμανικά αιτήματα για αναθέσεις από τον ελληνικό στρατό και ενώ αγκάθι αποτελεί πάντα και το θέμα των πολεμικών αεροσκαφών eurofighter που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση. Το θέμα περιπλέκεται καθώς ο κ. Καραμανλής δείχνει αποφασισμένος να προωθήσει αντίστοιχες συμφωνίες με την Γαλλία την οποία άλλωστε επισκέπτεται την επόμενη εβδομάδα που θα έχει επίσημη επίσκεψη με τον κ. Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Καραμανλής βάσισε τις ελπίδες του για προώθηση των ελληνικών επιδιώξεων στην σχέση του με τη Γαλλία σε μία εποχή όμως που λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχει αναδειχθεί περαιτέρω ο πολιτικός και οικονομικός ρόλος της Γερμανίας.
η χώρα μας με την κυβέρνησή της περιορίστηκε σε μια μισάωρη συνάντηση-συζήτηση με την κυβέρνηση των ηνωμένων πολιτειών της αμερικής...κάποιος μπορεί να θεωρούσε θετική την εξέλιξη αυτή και την έστω και ολιγόλεπτη επικοινωνία μας με την αντιπροσωπεία των ηπα, ωστόσο εάν αναλογιστούμε πως στη συνέχεια η ίδια αντιπροσωπεία επρόκειτο να μεταβεί στην τουρκία για 3ήμερη διαμονή, συμπεραίνουμε πως γίνεται απόλυτα κατανοητό ποιος έχει το πάνω χέρι στα παιχνίδια στρατηγικής...τα προαναφερθέντα άλλωστε είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν και από διάφορες επισημάνσεις εφημερίδων όπως:
Πλήγμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν η αναφορά του κ. Ομπάμα στην «Μακεδονία» κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς του ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας. «Καλωσορίζουμε τα δύο νέα μέλη την Κροατία και την Αλβανία και προσβλέπουμε και στην ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Ομπάμα. Το ΝΑΤΟ δεν έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με την συνταγματική τους ονομασία και ο κ. Ομπάμα μιλούσε σε νατοική συνεδρίαση. Παράλληλα έδειξε ότι δεν έχει απομακρυνθεί από την θέση του προκατόχου του Τζορτζ Μπους για το θέμα. Πλήγμα όμως αποτελεί και το ότι ο κ. Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη δεν θα επισκεφθεί στο Φανάρι τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Είναι η πρώτη φορά που αμερικανός ηγέτης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και δεν επισκέπτεται την έδρα του Πατριαρχείου. Τελικώς μετά από πολλές πιέσεις από διαφορετικούς παράγοντες ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον κ. Βαρθολομαίο στο ξενοδοχείο του.
...μόλις μία ημέρα μετά στην Πράγα όπου ο κ. Ομπάμα έδειξε τις προθέσεις του για την αναβάθμιση της Τουρκίας και την έμμεση υποβάθμιση της Ελλάδας. Ακυρώνεται έτσι η προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή να εκμεταλλευθεί για επικοινωνιακούς λόγους την σύντομη συνάντησή παρά την κυβερνητική προπαγάνδα. Ο κ. Ομπάμα χαρκατήρισε την Τουρκία σαν τον πιο σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή ενώ γενικότερα χρησιμοποίησε ορολογία που χρησιμοποιεί για το Ισραήλ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε απερίφραστα υπέρ της άνευ όρων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση σε σημείο που προκάλεσε την αντίδραση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας.
δυστυχώς από την άλλη μεριά, η γείτονα χώρα αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων το έχει κερδίσει με το σπαθί της! ταυτόχρονα διεκδικεί και καταφέρνει να πάρει αυτό που θέλει σε κάθε περίπτωση...είναι γνωστή άλλωστε η ισχυρή διπλωματία της τουρκίας και οι εμπειρία των αξιωματούχων της σε ανάλογα θέματα. σε αυτή την ισχυρή και αδυσώπητη διπλωματία της αντίπαλης πλευράς πρέπει να αντιτάσσουμε μια εξίσου πιεστική και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική με επιχειρήματα και διπλωματικά τεχνάσματα, γεμάτη διεκδικήσεις γιατί ακριβώς κανένας δε πρόκειται να μας προσφέρει αυτό που ζητάμε χωρίς να παλέψουμε για αυτό οι ίδιοι! και εάν στο εσωτερικό της χώρας κατά την άσκηση της πολιτικής μπορεί να συγχωρούνται σε μερικές περιπτώσεις συμπτώματα ωχαδελφισμού, στην εξωτερική πολιτική οι ευκαιρίες που δίνονται είναι λίγες, γι'αυτό και απαιτείται εγρήγορση, σωστά οργανωμένο σχέδιο και σωστά κατευθυνόμενη πίεση. διαφορετικά θα καταλήγουμε σε παρόμοιες με αυτή καταστάσεις:
Η σύντομη συνάντηση του κ. Ομπάμα με τον κ. Καραμανλή για να βγουν οι σχετικές φωτογραφίες με τα χαμόγελα δεν μπορεί να εξισορροπήσει την στρατηγικής σημασίας επίσημη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία.