κακές γλώσσες 4

του Σπύρου Γκουτζάνη


Ο κ. Καραμανλής με τις ενέργειές του την εβδομάδα που μας πέρασε άρχισε να αποκαλύπτει τον πραγματικό πολιτικό του χαρακτήρα ως γνήσιος συνεχιστής των αυταρχικών και αντιδημοκρατικών παραδόσεων της Δεξιάς.

Άλλωστε και ο θείος του πάντα κυβέρνησε με αυταρχισμό βασιζόμενος στους παρακρατικούς μηχανισμούς και το αστυνομικό κράτος.


Την εβδομάδα που μας πέρασε τις δύο ημέρες που στην Βουλή συζητιόντουσαν τα σκάνδαλα Παυλίδη και Ζίμενς ο κ. Καραμανλής γύρισε περιφρονητικά την πλάτη στην εθνική αντιπροσωπία και προτίμησε να κάνει βόλτες στα πλακόστρωτα της Πράγας μαζί με την υπουργό Εξωτερικών του. Μόλις γύρισε προέβη σε μία πρωτοφανή πράξη: τερμάτισε τις εργασίες της συνόδου της Βουλής παραγράφοντας όλα τα σκάνδαλα του κόμματός του στα οποία ενέχονται άνθρωποι του προσωπικού του περιβάλλοντος.

Η άλλη ενέργεια του πρωθυπουργού είναι ότι επιτέθηκε με δριμύτητα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί του ασκεί κριτική. Ο κ. Καραμανλής θέλει μία φοβισμένη, ενοχική για το παρελθόν της και υποταγμένη αντιπολίτευση που να τον αφήνει να κυβερνά μόνος του και δίχως έλεγχο.

Είναι ίδιον των αυταρχικών και λαϊκιστών ηγετών ότι προβάλλουν την προσωπική και αδιαμεσολάβητη σχέση τους με τον λαό τον οποίο παραπλανούν και χειραγωγούν με αντιδημοκρατική ρητορεία, με σοφιστίες και στρεψοδικίες, με υποσχέσεις και αναλήθειες. Για αυτού του είδους τους ηγέτες το πνεύμα των θεσμών, ο κοινοβουλευτικός και δημοσιογραφικός έλεγχος και η δημοκρατική λειτουργία (η ουσιαστική και όχι μόνο η τήρηση των τύπων) είναι ενοχλητικές λεπτομέρειες.

Με το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής ο κ. Καραμανλής έδειξε πέραν των άλλων και την βαθυά του περιφρόνηση στους δικούς του βουλευτές οι οποίοι αν σέβονταν τον ρόλο τους και την αποστολή τους που σύμφωνα με το σύνταγμα είναι να εκφράζουν το έθνος θα έπρεπε να διαχωρίσουν την θέση τους. Έδειξε ακόμη ότι υποτιμά τον λαό τον οποίο θεωρεί ότι μπορεί να εξαπατήσει και να υφαρπάξει ξανά την ψήφο του. Στο δημοκρατικό σύστημα όμως το τελικό κριτήριο είναι η λαική έκφραση. Υπ αυτή την έννοια αν στις ευρωεκλογές η πλειοψηφία δεν αποδοκιμάσει τον κ. Καραμανλή (με μία καθαρή πολιτική ήττα) τότε θα έχει νομιμοποιήσει εμμέσως τις αντιδημοκρατικές του μεθοδεύσεις. Και ο λαός θα είναι άξιος της μοίρας του…