η απόλυτη ξεφτίλα. ο σανιδάς μπλοκάρει και πάλι την υπόθεση βα(λ)τοπεδίου

Μπλοκάρει, για δεύτερη φορά, ο εισαγγελέας του Αρειού Πάγου Γιώργος Σανιδάς, τη διαβίβαση στη Βουλή, της υπόθεσης για τη Μόνη Βατοπεδιου.

Ο Γιώργος Σανιδάς αποφαίνεται ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων, ενώ επικαλείται την εγκύκλιο του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινού του έτους 2003, σύμφωνα με την οποία τον τελικό λόγο για την αποστολή δικογραφίας στην Βουλή έχει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Νωρίτερα, οι εισαγγελείς εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης, οι οποίοι ολοκλήρωσαν την προκαταρκτική έρευνα σε σημείωμα που απέστειλαν στον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Κυριάκο Καρούτσο, ζητούσαν να διαβιβαστεί στη Βουλή η υπόθεση, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ανώτατη κυβερνητική πηγή δήλωνε την Τετάρτη το απόγευμα: «σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ο φάκελος διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά ο οποίος τον έστειλε πίσω στον προϊστάμενο της εισαγγελίας καθώς έκρινε ότι δεν πρέπει να διαβιβαστεί στην βουλή».

Το ενδιαφέρον είναι ότι την εξέλιξη αυτή την επιβεβαίωνε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς αλλά δεν την γνώριζε ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας. Συμπερασματικά προκύπτει ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς που χειρίστηκε στο τελικό στάδιο την υπόθεση συνομίλησε με στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και πήραν την απόφαση αλλά ξέχασαν να ενημερώσουν τον αρμόδιο υπουργό!!!

πηγή piazza del popolo

το μεγαλείο της οργάνωσης

δεν θα πούμε πολλά στη συγκεκριμένη ανάρτηση μας, παρά θα σας παραπέμψουμε σε ένα άρθρο της τοπικής εφημερίδας "εργασία...συν" σχετικό με τα "έργα" στην περιοχή μας...
το άρθρο έχει τίτλο "Γελάνε και τα τσιμέντα"..απολαύστε το!

κακές γλώσσες 2...

του Σπύρου Γκουτζάνη

Η όψιμη κινητικότητα του κ. Κώστα Καραμανλή και οι χειραψίες του με ηγέτες διεθνούς ακτινοβολίας, όπως ο κ. Μπαράκ Ομπάμα και ο κ. Νικολά Σαρκοζί δεν κρύβουν τη δική του επικοινωνιακή υστέρηση και, κυρίως, το έλλειμμα εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η εξωτερική πολιτική του κ. Καραμανλή δεν διαθέτει στρατηγικούς προσανατολισμούς και περιορίζεται σε αμυντικές κινήσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού μετράει ήττες σε όλους τους τομείς.

Ακόμη και στο Σκοπιανό δεν αξιοποίησε το πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα να καταπίνει τις προσβλητικές αναφορές στη «Μακεδονία» από ηγέτες όπως ο κ. Ομπάμα και η κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Στο Κυπριακό, στο οποίο ξεκίνησε με άρνηση του Σχεδίου Ανάν, τώρα τάσσεται υπέρ του διαλόγου των δύο κοινοτήτων για μια παραλλαγή του ίδιου σχεδίου εξίσου καταστροφική για τον ελληνισμό. Το άνοιγμα στη Ρωσία και η ενεργειακή διπλωματία έμειναν στη μέση. Οχι μόνο δεν ανταπέδωσε την πολιτική στήριξη του κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά, αντίθετα, άφησε την υπουργό Εξωτερικών του να τάσσεται υπέρ της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη και, το κυριότερο, να ευθυγραμμίζεται με την αμερικανική πολιτική στο θέμα της Νατοϊκής περικύκλωσης με την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας, που για τη Ρωσία είναι κόκκινη γραμμή. Η προσέγγιση του με τον κ. Σαρκοζί είναι αβαθής, ενώ με το Βερολίνο οι σχέσεις του είναι σε κακό σημείο.

Στα Ελληνοτουρκικά σέρνει το κάρο της Τουρκίας στην Ευρώπη και έρχεται σε προστριβή με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Την ίδια ώρα η Τουρκία αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αμφισβήτησης στην γραμμή Αιγαίο - Θράκη, χωρίς να βρίσκει αντίδραση.

Ο κ. Καραμανλής κατατρύχεται από το ατλαντικό σύνδρομο και από τον φόβο της Τουρκίας, στοιχεία που υπερπροσδιορίζουν τις κινήσεις του. Ετσι, ευθυγραμμίζεται χωρίς κανένα όφελος με τους Αμερικανούς και μετατρέπει τη χώρα σε δορυφόρο της Τουρκίας. Ο κ. Καραμανλής δεν έχει ούτε τις δυνάμεις -αλλωστε είναι και εμφανώς κουρασμένος, όπως δείχνουν τα photo opportunity με ξένους ηγέτες- ούτε τον χρόνο να αλλάξει ρότα. Το μόνο που μπορεί να προσφέρει, όπως άλλωστε και στην εσωτερική πολιτική, είναι να φύγει μια ώρα αρχύτερα.

σχόλιο DramaNews: άρθρο που αποδίδει την πραγματικότητα, άρθρο το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει όλα όσα προαναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας! είναι νομίζουμε εμφανές πως πολιτική σε επίπεδο χώρας(εσωτερική) είναι δυνατό να κάνει κάποιος πολύ εύκολα, να κρίνει, να κατηγορεί, να "λασπολογεί" μη έχοντας βέβαια και ο ίδιος κάτι ουσιαστικό να προσφέρει, να αντιτάξει...ωστόσο όταν περνάμε σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, εκεί φαίνεται το πόσο ευέλικτος, διπλωμάτης και "μάγκας" είσαι...
ποιο είναι το συμπέρασμα; ότι για το καθετί και για όποιο επίπεδο και εάν αυτό αφορά(διεθνές, εσωτερικό, τοπικό) απαιτείται συνεχής διεκδίκηση με επιμονή αλλά και υπομονή!

Μεταλλαγμένα: κάτω τα χέρια απο το ρύζι μας

ενημέρωση από Greenpeace

Η Bayer έχει βάλει στο μάτι το ρύζι και θέλει να πετύχει την καλλιέργεια και την κατανάλωση του μεταλλαγμένου ρυζιού της. Αν τα καταφέρει, τότε αποκτά τον έλεγχο του καθημερινού είδους διατροφής του μισού πληθυσμού του πλανήτη.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να προστατέψουν τους καταναλωτές και τους αγρότες από το μεταλλαγμένο ρύζι της Bayer, εμποδίζοντας την καλλιέργεια και την κατανάλωσή του.

Πρώτος μας στόχος είναι η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, κα Βασιλείου. Βοηθήστε μας, σε αυτή τη φάση, να μαζέψουμε στην Ελλάδα 5.000 υπογραφές διαμαρτυρίας μέχρι τις 22 Απριλίου. Και αν νομίζετε πως μια υπογραφή δεν έχει δύναμη απέναντι στους πολιτικούς και τις πολυεθνικές, τότε θα σας κάνουμε ένα δώρο για να σας αλλάξουμε γνώμη: μετά από τρομερές πιέσεις πολιτών, αγροτών και οργανώσεων, η κυβέρνηση της Γερμανίας σταματάει την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto, του μόνου μεταλλαγμένου που έχει άδεια να καλλιεργηθεί στην Ευρώπη (το οποίο η Ελλάδα ποτέ δε δέχτηκε να καλλιεργήσει). Πιέζουμε, κερδίζουμε!

ευτράπελα προανακριτικής...

ακολουθούν μερικά ευτράπελα γεγονότα τα οποία εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση Παυλίδη και ήρθαν στο φως:

> αρχικά, ο κ. Φώτης Μανούσης καταθέτει την απορία του πως ο κ. Ανδρέας Βαρδουλάκης, την ημέρα που η κόρη του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη αγοράζει το ακίνητο στο Νέο Ψυχικό, αυτός συμπτωματικά λαμβάνει 210.000 ευρώ σε μετρητά από λογαριασμό του θείου του από την Αφρική. Οι βουλευτές της Ν.Δ. τον διακόπτουν απότομα, θεωρώντας ότι είναι εκτός θέματος. Τον ρωτούν -αργότερα- σε ποια τιμή πούλησε τον τηλεοπτικό σταθμό NEW CHANNEL, προ αμνημονεύτων ετών, προφανώς γιατί αυτή η ερώτηση ήταν σχετική με το αντικείμενο της προανακριτικής έρευνας!
> επειτα, ο "φωστήρας" της νομικής επιστήμης κ Μαργαρίτης Τζίμας, βουλευτής της Ν.Δ., ρωτάει τον κ Μανούση αν είχε προηγηθεί απόφαση της Γ.Σ. των μετόχων της εταιρείας όταν εξέδωσε τις επίδικες επιταγές που παρέδωσε στον κ Παναγιώτη Ζαχαρίου. Και ένας πρωτοετής φοιτητής της Νομικής γνωρίζει ότι οι νομικοί εκπρόσωποι των ανωνύμων εταιρειών δεν χρειάζονται άδεια της Γ.Σ. και των μετόχων για να εκδώσουν επιταγές. Ο κ. Τζίμας πίστευε ότι για να εκδώσει επιταγές μία ανώνυμη εταιρεία απαιτείται έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της! Φανταζόταν ότι για να εκδοθεί μία επιταγή από ανώνυμη εταιρεία απαιτούνταν η συναίνεση, π.χ., 500 μετόχων αυτής. Αυτός διετέλεσε υπουργός!
> στη συνέχεια, ο κ Κώστας Τζαβάρας, βουλευτής της Ν.Δ. και έγκριτος κοινοβουλευτικός άνδρας, ρώτησε με νόημα τον κ Μανούση γιατί δεν προσέφυγε στη Ρυθμιστική Αρχή, αρμόδια για θέματα ακτοπλοϊας, προκειμένου να καταγγείλει τη ζούγκλα των άγονων γραμμών και τον κ Παυλίδη. Παρενέβη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ Μάρκος Μπολάρης και τον ενημέρωσε ότι τη συγκεκριμένη Αρχή την κατάργησε η Ν.Δ. από το 2004. Καταρρακώθηκε το κύρος Τζαβάρα.
> τέλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ Γρηγόρης Αποστολάκος προέτρεπε τον κ Μανούση να απαγορεύσει στον δικηγόρο του κ Μιχάλη Δημητρακόπουλο να μιλάει στα ΜΜΕ. Ωραία αντίληψη περί δημοκρατίας έχει ο νεοδημοκράτης βουλευτής, αυτή ήταν η πρωταρχική έγνοια του!

από την εφημερίδα Πρώτο Θέμα

είναι γλυκιά η εξουσία...

Με ψήφους 215 υπέρ, 67 κατά, 6 «παρών» και 6 λευκά η Βουλή αποφάσισε χθες τη σύσταση προκαταρκτικής (προανακριτικής) επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες εις βάρος του πρώην υπουργού Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη για την υπόθεση των «άγονων γραμμών». Παρότι υπέρ της προανακριτικής ψήφισαν και βουλευτές της Ν.Δ. μετά το σχετικό, έμμεσο «πράσινο φως» του Μεγάρου Μαξίμου, είναι προφανές πως μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής η κυβέρνηση θα πορεύεται σε τεντωμένο σχοινί, καθώς παρά τις ασφυκτικές πιέσεις ο κ. Παυλίδης αρνείται επί του παρόντος να παραιτηθεί. «Δεν παραιτούμαι, δεν αποστασιοποιούμαι, παραμένω στη θέση μου και δεν δέχομαι τη θεωρία των διευκολύνσεων», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.

Οπως αναγνωρίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όλα θα κριθούν από την πορεία της έρευνας της επιτροπής τις προσεχείς τρεις εβδομάδες: Εάν προκύψουν στοιχεία που θα οδηγούν στην παραπομπή του πρώην υπουργού στο Ειδικό Δικαστήριο για τη διενέργεια προανάκρισης και ο κ. Παυλίδης δεν διευκολύνει τη Ν.Δ. παραιτούμενος, οι εκλογές θα είναι μονόδρομος, με δεδομένη την οριακή κυβερνητική πλειοψηφία των 151 εδρών. Υπ' αυτή την έννοια, οι εργασίες της επιτροπής προσλαμβάνουν καταλυτικό ρόλο για τις περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις.

Πέραν του ΠΑΣΟΚ που είχε καταθέσει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής, υπέρ της συγκρότησής της τάχθηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, που έλαβαν το λόγο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η διακομματική μομφή κατά των χειρισμών των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

πηγή kathimerini.gr

εξωτερική πολιτική(;)

χωρίς να θέλω να υπερτονίσω την εξωτερική πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι αδύνατον να μην αναφερθώ-απαντήσω σε άρθρα όπως αυτό...
δε θα αναφερθώ σε παλαιότερα γεγονότα εφόσον η απάντηση προκύπτει μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις που όλοι ζήσαμε τις προηγούμενες μέρες. ζητήσαμε σαν χώρα να συναντηθούμε με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις της γερμανίας και των ηνωμένων πολιτειών της αμερικής στα πλαίσια της συνδιασκεψης του νατο, σαν δύο από τις πιο ισχυρές δυνάμεις και χώρες-μοχλούς κίνησης των παγκόσμιων εξελίξεων, από τη στιγμή που αυτές οι δύο είναι λίγο έως πολύ ανάμεσα σε εκείνες που διαμορφώνουν το κλίμα κάθε φορά, αυτές που επηρεάζουν τις υπόλοιπες μικρότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομικά...μία από τις τελευταίες είμαστε και εμείς...σίγουρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνάντησης θα αποτελούσε ιδιαίτερα θετικό βήμα για την χώρα και την εξωτερική της πολιτική καθώς πέρα από την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε φλέγοντα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα, η εξωτερική πολιτική αποτελεί σε μεγάλο βαθμό και ζήτημα εντυπώσεων! παρ'όλα αυτά μέσα σε αυτό το κλίμα παρατηρήσαμε μια κυβέρνηση που και στο τομέα αυτό δεν "πατάει" σταθερά, ζητάει, σχεδόν ικευτεύει για συναντήσεις με άλλους ηγέτες, οι οποίοι κρατάνε αρνητική στάση απέναντί της...όπως σωστά αναφέρεται σε κυριακάτικη εφημερίδα:
Αντίθετα απογοητευτική είναι η προσπάθεια προσέγγισης με την γερμανική ηγεσία. Η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποσπάσει ραντεβού με την κ. Μέρκελ. Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης όμως η συνάντηση δεν είχε κανονισθεί ενώ από την γερμανική πλευρά διέρρεε ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο θέμα για την καγκελαρία. Η άρνηση δεν βοηθά τις ελληνογερμανικές σχέσεις που επιβαρύνθηκαν από την δήλωση της κ. Μέρκελ στην γερμανική βουλή ότι «τα Σκόπια πρέπει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ». Πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δει με κατανόηση το αίτημα της Ελλάδας στο πλαίσιο της ΕΕ να της δοθεί ένας ακόμη χρόνος για την μείωση του ελλείμματος στο 3% που επιβάλλει το σύμφωνο σταθερότητας. Παράλληλα είναι πάντα ανοικτό το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά που απειλούνται με κλείσιμο αν δεν ικανοποιηθούν τα γερμανικά αιτήματα για αναθέσεις από τον ελληνικό στρατό και ενώ αγκάθι αποτελεί πάντα και το θέμα των πολεμικών αεροσκαφών eurofighter που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση. Το θέμα περιπλέκεται καθώς ο κ. Καραμανλής δείχνει αποφασισμένος να προωθήσει αντίστοιχες συμφωνίες με την Γαλλία την οποία άλλωστε επισκέπτεται την επόμενη εβδομάδα που θα έχει επίσημη επίσκεψη με τον κ. Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Καραμανλής βάσισε τις ελπίδες του για προώθηση των ελληνικών επιδιώξεων στην σχέση του με τη Γαλλία σε μία εποχή όμως που λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης έχει αναδειχθεί περαιτέρω ο πολιτικός και οικονομικός ρόλος της Γερμανίας.
η χώρα μας με την κυβέρνησή της περιορίστηκε σε μια μισάωρη συνάντηση-συζήτηση με την κυβέρνηση των ηνωμένων πολιτειών της αμερικής...κάποιος μπορεί να θεωρούσε θετική την εξέλιξη αυτή και την έστω και ολιγόλεπτη επικοινωνία μας με την αντιπροσωπεία των ηπα, ωστόσο εάν αναλογιστούμε πως στη συνέχεια η ίδια αντιπροσωπεία επρόκειτο να μεταβεί στην τουρκία για 3ήμερη διαμονή, συμπεραίνουμε πως γίνεται απόλυτα κατανοητό ποιος έχει το πάνω χέρι στα παιχνίδια στρατηγικής...τα προαναφερθέντα άλλωστε είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν και από διάφορες επισημάνσεις εφημερίδων όπως:
Πλήγμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν η αναφορά του κ. Ομπάμα στην «Μακεδονία» κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς του ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας. «Καλωσορίζουμε τα δύο νέα μέλη την Κροατία και την Αλβανία και προσβλέπουμε και στην ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Ομπάμα. Το ΝΑΤΟ δεν έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με την συνταγματική τους ονομασία και ο κ. Ομπάμα μιλούσε σε νατοική συνεδρίαση. Παράλληλα έδειξε ότι δεν έχει απομακρυνθεί από την θέση του προκατόχου του Τζορτζ Μπους για το θέμα. Πλήγμα όμως αποτελεί και το ότι ο κ. Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη δεν θα επισκεφθεί στο Φανάρι τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Είναι η πρώτη φορά που αμερικανός ηγέτης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και δεν επισκέπτεται την έδρα του Πατριαρχείου. Τελικώς μετά από πολλές πιέσεις από διαφορετικούς παράγοντες ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί με τον κ. Βαρθολομαίο στο ξενοδοχείο του.
...μόλις μία ημέρα μετά στην Πράγα όπου ο κ. Ομπάμα έδειξε τις προθέσεις του για την αναβάθμιση της Τουρκίας και την έμμεση υποβάθμιση της Ελλάδας. Ακυρώνεται έτσι η προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή να εκμεταλλευθεί για επικοινωνιακούς λόγους την σύντομη συνάντησή παρά την κυβερνητική προπαγάνδα. Ο κ. Ομπάμα χαρκατήρισε την Τουρκία σαν τον πιο σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή ενώ γενικότερα χρησιμοποίησε ορολογία που χρησιμοποιεί για το Ισραήλ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τάχθηκε απερίφραστα υπέρ της άνευ όρων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση σε σημείο που προκάλεσε την αντίδραση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας.
δυστυχώς από την άλλη μεριά, η γείτονα χώρα αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων το έχει κερδίσει με το σπαθί της! ταυτόχρονα διεκδικεί και καταφέρνει να πάρει αυτό που θέλει σε κάθε περίπτωση...είναι γνωστή άλλωστε η ισχυρή διπλωματία της τουρκίας και οι εμπειρία των αξιωματούχων της σε ανάλογα θέματα. σε αυτή την ισχυρή και αδυσώπητη διπλωματία της αντίπαλης πλευράς πρέπει να αντιτάσσουμε μια εξίσου πιεστική και αποτελεσματική εξωτερική πολιτική με επιχειρήματα και διπλωματικά τεχνάσματα, γεμάτη διεκδικήσεις γιατί ακριβώς κανένας δε πρόκειται να μας προσφέρει αυτό που ζητάμε χωρίς να παλέψουμε για αυτό οι ίδιοι! και εάν στο εσωτερικό της χώρας κατά την άσκηση της πολιτικής μπορεί να συγχωρούνται σε μερικές περιπτώσεις συμπτώματα ωχαδελφισμού, στην εξωτερική πολιτική οι ευκαιρίες που δίνονται είναι λίγες, γι'αυτό και απαιτείται εγρήγορση, σωστά οργανωμένο σχέδιο και σωστά κατευθυνόμενη πίεση. διαφορετικά θα καταλήγουμε σε παρόμοιες με αυτή καταστάσεις:
Η σύντομη συνάντηση του κ. Ομπάμα με τον κ. Καραμανλή για να βγουν οι σχετικές φωτογραφίες με τα χαμόγελα δεν μπορεί να εξισορροπήσει την στρατηγικής σημασίας επίσημη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Φθαρμένοι δοσολήπτες!

του Στέφανου Παραστατίδη

Ο σημερινός τρόπος λειτουργίας των πολιτικών γραφείων των βουλευτών έχει αποκτήσει ρουσφετολογικό χαρακτήρα, προσδίδει σαφές προβάδισμα στους ιδιοτελείς προσωπικούς στόχους του βουλευτή και αποτελεί τροχοπέδη για την παραγωγή πολιτικής με πολιτικοκοινωνικά συλλογικά κριτήρια.
Τα πολιτικά γραφεία έχουν μετατραπεί σε μικρομάγαζα που παζαρεύουν και διαπραγματεύονται την ψήφο του πολίτη, φακελώνουν την προσωπικότητά του, εξαγοράζουν τη συνείδησή του.
Θεμέλιοι λίθοι της διαφθοράς είναι οι καθημερινές μας ανάγκες, τις οποίες αδυνατεί να καλύψει το δυσκίνητο και “δύσβατο” γραφειοκρατικό διοικητικό καθεστώς που επικρατεί στη χώρα μας. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, τα βουλευτικά γραφεία εκμεταλλεύονται ακόμη και το φλέγον ζήτημα της εργασίας, καθώς χρεώνονται τα αυτονόητα και δανείζονται τα κεκτημένα, τοποθετώντας έτσι, πάνω απ’ την ανασφαλή κεφαλή μας μια μόνιμη ομπρέλα, ακόμη κι αν δε βρέχει…

Ο σημερινός τρόπος λειτουργίας των πολιτικών γραφείων αποτελεί την βασικότερη παράμετρο αποϊδεολογικοποίησης της πολιτικής. Η εξάρτησή τους απ’ το ρουσφέτι αυτοτροφοδοτεί τούτο το φαύλο κύκλο, καθώς τα ανθρώπινα καθημερινά ζητούμενα έχουν αποκτήσει αμιγώς διαπραγματευτικό χαρακτήρα. Συνάμα, η κρίση πάλλει ακόμη περισσότερο το τρεμάμενο χέρι του Έλληνα, καθώς προσπαθεί να περάσει την κλωστή της καθημερινότητάς του από την – τεχνηέντως- συρρικνωμένη κεφαλή της κρατικής βελόνης!

Πολλές φορές θυμώνουμε, αναίτια, με πολλούς νέους όταν ωμά εκστομίζουν φράσεις τύπου «θα ψηφίσω όποιον με τακτοποιήσει».Αυτοαποπροσανατολισμένοι, αποδίδουμε λανθασμένα ευθύνες, αποστρεφόμαστε τη ρίζα του προβλήματος αυτού καθαυτού, μη συμβάλλοντας, έτσι, στην ουσιαστική εκρίζωσή του.
Το υπάρχον σύστημα έχει περιέλθει σε μία κατάσταση σήψης με μη αναστρέψιμα χαρακτηριστικά. Η παγκόσμια πολιτική περίοδος είναι ρευστή καθώς καταρρέει το ακραιφνές καπιταλιστικό ιδεολόγημα. Οι σοσιαλδημοκρατίες απανταχού της γης οφείλουν να απεγκλωβιστούν από το ιδεολογικό τους έλλειμμα και να πάψουν να αποτελούν ένα κοινωνικό φρένο στον αδηφάγο και άκρατο φιλελευθερισμό.
Η παγκόσμια κοινότητα απαιτεί από τη σύγχρονη κεντροαριστερά να βγει με ρηξικέλευθες και καινοτόμες προτάσεις, επενδύοντας ουσιωδώς στη συλλογικότητα!

νομός δράμας: η απόλυτη στασιμότητα

του Κώστα Αναστασιάδη

Την περασμένη εβδομάδα πήγα με ένα φίλο συντοπίτη στο χωριό μας(Ποταμοί) και αφού μετά την Εγνατία μπήκαμε στα στενά της Αμφίπολης, σχολιάζαμε το πόσο μεγάλη αξία έχει πράγματι για τη ζωή μας ένας δρόμος σαν την Εγνατία(ανάπτυξη, πολιτισμός ευημερία κλπ.) αφού σε 1 ώρα και 10 λεπτά είσαι πλέον έξω από τη Δράμα και ενώ σχολιάσαμε θετικά τον έστω ημιτελή "περιφερειακό" στο ύψος του εργοστασίου της softex στρίψαμε και σε 2 λεπτά ήμασταν στη διασταύρωση Ξηροποτάμου, αποφεύγοντας την κίνηση Αμμισού-Αρκαδικού-Κομνηνών. Μια μικρή πρόοδος, όχι αυτό που θα περίμενα(πχ. στη softex θα μπορούσε να γίνει μια γέφυρα και να αποφεύγαμε το φανάρι, όπως και στο Μυλοπόταμο το ίδιο).

Τέλος πάντων, στην Ελλάδα ζούμε και το προσπερνάμε. Εκεί λοιπόν αναρωτηθήκαμε με το φίλο μου για τον κάθετο άξονα του Ν.Δράμας με την Εγνατία, αφού λόγω του ότι κυκλοφορούμε γνωρίζουμε ότι ο Ν.Σερρών έχει άξονα σε εξέλιξη, το ίδιο και ο Ν.Κιλκίς, το ίδιο και ο Ν.Πέλλας. Οταν η πόλη έχει 50% και πλέον(ποσοστά σοβιετ) Ν.Δ., έχει δύο κυβερνητικούς βουλευτές(μαϊντανοί των αθηναϊκών ΜΜΕ), ο ένας εκ των οποίων μέχρι τις αρχές του χρόνου ήταν και υπουργός ΜΑ-ΘΡΑ, έχει έναν νομάρχη υπέργυρο, ο οποίος πριν είκοσι χρόνια ίσως ήταν αποτελεσματικός αλλα σήμερα είναι για τσαγάκι και παντόφλες, έχουμε δήμαρχο δράμας τον "ονειροπόλο" Μαργαρίτη(φίλος από τα παλιά), όπου το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η τουριστική προβολή της πόλης(πάλι στα αθηναϊκά ΜΜΕ-πρωϊνάδικα), έχουμε γενικά την τοπική αυτοδιοίκηση στο νομό ολόκληρο τελματομένη και διαχωρισμένη σε βιλαέτια μιας παράταξης(Ν.Δ.), τα ίδια προσωπα επί μια δεκαπενταετία και πλέον διαχειρίζονται τις τύχες του νομού και της πόλης και δεν έχουν κάνει τίποτε απολύτως τα τελευταία πέντε χρόνια(με κυβέρνηση Ν.Δ.) αλλά απλώς επιδίδονται σε συναγωνισμό για το ποιος είναι πιο Καραμανλής από τον Καραμανλή, φίλοι μου δραμινοί γηγενείς, κι εμείς οι ετεροδημότες πρέπει κάποια στιγμή να αντιδράσουμε και να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο του νομού Δράμας.

Ολοι είμαστε συνυπεύθυνοι και πρέπει να ξεσκεπάσουμε τους άχρηστους τοπικούς άρχοντες στο ότι ήταν μόνο λόγια και τίποτα άλλο. Πρώτος βέβαια και με διαφορά ο φαφλατάς Μ.Τζίμας...και ο κατάλογος συνεχίζεται...

σχόλιο DramaNews: κρίναμε σκόπιμη την δημοσίευση του συγκεκριμένου κειμένου καθώς πραγματικά εμπεριέχει και συγκεντρώνει με ιδιαίτερα γλαφυρό ύφος πολλές αλήθειες. είναι στο χέρι μας να αλλάξουν τα δεδομένα και να δημιουργηθούν οι καταστάσεις για μια αναπτυξιακή πορεία στο τόπο μας, πορεία που μπορεί να δημιουργηθεί μόνο με συνεχιζόμενες πιέσεις έτσι ώστε να ανακτήσει ξανά η πόλη και ο νομός ευρύτερα, όσο είναι δυνατό, τη χαμένη του αξιοπρέπεια.

οριακό το θέμα παραγραφής αδικημάτων μονής βα(λ)τοπεδίου

Αναβλήθηκε για δεύτερη φορά και πιο συγκεκριμένα για τις 4 Μαΐου 2009, η πολύκροτη δίκη που επρόκειτο να ξεκινήσει χθες στο Τριμελές Εφετείο της Κομοτηνής με κατηγορούμενους τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ και τον μοναχό Αρσένιο, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, αλλά και την δικαστή Μαρία Ψάλτη, η οποία κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος κατά την εκδίκαση προσφυγής της Μονής κατά του Ελληνικού δημοσίου τον Νοέμβριο του 2003, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, για την κυριότητα της παραλίμνιας έκτασης των 27.000 στρεμμάτων στη λίμνη Βιστωνίδα.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αναβολή είναι και πάλι σύντομη γιατί ακριβώς υπάρχει θέμα παραγραφής, αν και για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον βουλευτή Ροδόπης κ. Γιώργο Πεταλωτή, το δικαστήριο μπορεί να δώσει την δική του ερμηνεία. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι από την αρχή του έτους που ξεκίνησε ο δικαστικός μαραθώνιος για τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο, τόσο στο Τριμελές Εφετείο της Κομοτηνής, όσο και στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, καμιά τους υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί! Να αναφέρουμε επίσης ότι ενδιάμεσα οι μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου από τους εισαγγελείς Εφετών Ευάγγελου Σπυροπούλου και Παντελή Στραγάλη, στο πλαίσιο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας για τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ της Μονής και του ελληνικού Δημοσίου.
Ακόμα ένα σημείο που προκαλεί εντύπωση ότι και χθες, στα δικαστήρια της Κομοτηνής, ο ηγούμενος Εφραίμ δεν έδωσε το παρών, γνωρίζοντας ίσως την έκβαση της υπόθεσης!!! Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων απουσίαζαν λόγω φόρτου εργασίας, ενώ οι μοναδικοί που έδωσαν το παρών ήταν ο Στέργιος Γιαλάογλου και ο Θανάσης Καμαράκης.
Για μια ακόμη φορά η είσοδος του μοναχού Αρσένιου, της κ. Ψάλτη, καθώς και του μάρτυρα υπεράσπισης, μοναχού από τη Μονή Βατοπεδίου, έγινε με άκρα μυστικότητα και συνοδευόταν καθόλη την διάρκεια της δίκης από άνδρες ιδιωτικής εταιρίας Security, οι οποίοι απ’ ότι φάνηκε αντικατέστησαν και ανέλαβαν το έργο των αστυνομικών.
Το μεγάλο ερωτηματικό της υπόθεσης είναι αν πραγματικά το αδίκημα θα παραγραφεί, καθώς μετά την πρώτη αναβολή του δικαστηρίου, οι εμπλεκόμενοι και οι μάρτυρες κατηγορίας την χαρακτήριζαν ως οριακή...

Καφενείον η «ωραία ΕΛ.ΑΣ»

Σε κωμωδία εξελίχτηκε η εμφάνιση της νεοσύστατης αστυνομικής ομάδας ΔΕΛΤΑ στην Αθήνα, λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της. Η ομάδα με τον βαρύγδουπο τίτλο «Δύναμη Ελέγχων και Ταχείας Αντίδρασης» πιάστηκε από την πρώτη στιγμή στον ύπνο, καθώς έπινε... βραδέως τον φραπέ της στη Βαλαωρίτου ενώ είχε παρκάρει τα μηχανάκια στη Βουκουρεστίου.
Την ώρα που περίπου δέκα αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ ήταν παραδομένοι στην απόλαυση του καφέ, η Δημοτική Αστυνομία τους έκοβε κλήσεις λίγα μέτρα πιο πέρα για παράνομο παρκάρισμα μοτοσικλετών σε πεζόδρομο. Η δύναμη της «ταχείας αντίδρασης» δεν είχε πάρει χαμπάρι τι γινόταν, γιατί δεν είχε οπτική επαφή με τις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες, τις οποίες είχε αφήσει στο έλεός τους, αφού δεν είχε μείνει κανένας πίσω για να τις φυλάει.
Τη σκηνή που ακολούθησε, όταν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ βρήκαν στις μοτοσικλέτες τους τα ροζ χαρτάκια με τις κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, θα ζήλευαν ο Τσιφόρος, ο Σακελλάριος και οι άλλοι κλασικοί σεναριογράφοι κωμωδιών του ελληνικού κινηματογράφου.
Οι αστυνομικοί της νεοσύστατης ομάδας έγιναν έξαλλοι και έψαξαν να βρουν του θρασείς δημοτικούς συναδέλφους τους, που τα έβαλαν με το φόβητρο των κουκουλοφόρων. Πού να φανταστούν οι δημοτικοί αστυνομικοί ότι αυτοί που είχαν παρκάρει για αρκετή ώρα τις μοτοσικλέτες πάνω στον πεζόδρομο και έπιναν τον καφέ τους αμέριμνοι ήταν αστυνομικοί της επίλεκτης ομάδας ΔΕΛΤΑ.
Οταν συναντήθηκαν οι μεν με τους δε διαπιστώθηκε ότι η Δημοτική Αστυνομία είχε μοιράσει τις κλήσεις ύστερα από διαμαρτυρίες καταστηματαρχών. Δεν τους έφτανε η οικονομική κρίση, είχαν και τις μοτοσικλέτες μπροστά στη βιτρίνα και δεν μπορούσαν να σταυρώσουν πελάτη... Τελικά το θέμα των κλήσεων διευθετήθηκε. Η υπόθεση όμως άφησε πίσω της ερωτηματικά.

Τι είδους εκπαίδευση έχουν αυτές οι ομάδες, όταν παρκάρουν τις υπηρεσιακές μοτοσικλέτες τους και πάνε όλοι μαζί για καφέ; Μήπως τελικά δημιουργήθηκαν μόνο για τα μάτια του κόσμου, ύστερα από τα γεγονότα στο Κολωνάκι, προκειμένου να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση ασφάλειας;

πηγή ethnos.gr